• De inflatieangst greep deze week als een vuurtje om zich heen op de beurs.
  • Toch heeft het geld op sectorniveau een gaatje gevonden om naartoe te stromen: van technologie naar defensieve sectoren zoals voeding & dranken.
  • Het aandeel Heineken is aantrekkelijk gepositioneerd, stellen beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem.

ANALYSE – De inflatieangst greep deze week als een vuurtje om zich heen. Waar beleggers begin dit jaar onverschillig leken, omdat de koersen toch alleen maar omhoog konden, zien we nu dat op verschillende financiële velden defensieve wissels worden toegepast.

Verdedigers voor aanvallers is het credo plotseling.

De druk zit vooral op meme-aandelen (lees: social media-hypes zoals GameStock), crypto’s, SPACs (beursgenoteerde overnamevehikels met een zak geld) en andere populaire waarden zoals de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s Tesla of het in Amsterdam genoteerde techbedrijf Prosus.

De tijdelijkheid van inflatie heeft namelijk een houdbaarheidsdatum gekregen. Het Amerikaanse inflatiecijfer over april lag op 4,2 procent. Kort gezegd, als de inflatie nog twee maanden op dat niveau blijft, komt het doel van de Amerikaanse centrale bank van gemiddeld circa 2 procent inflatie onder druk.

Met dat gegeven kun je ook inschatten dat vroeg of laat het woord “tapering” (het afbouwen van opkoopprogramma's voor obligaties waarmee marktrentes worden gedrukt) viral gaat. Of mag je dat niet meer zeggen?

Onderstaand plaatje uit een onderzoek van Bank of America laat zien dat steeds meer beleggers uitgaan van een combinatie van hogere groei én hogere inflatie. Dit ondanks de sussende woorden van de beleidsmakers, die vooralsnog blijven claimen dat hogere inflatie een tijdelijk fenomeen is.

Afgelopen week bleek in de VS dat de prijzen voor zowel consumenten als producenten in april fors zijn gestegen. Als volgende maand blijkt dat de prijzen minder hard zijn gestegen, kun je wel zeggen dat de inflatiedreiging afneemt, maar dat is niet geheel juist. Het groeitempo neemt af, maar de bereikte prijsniveaus zul je niet snel zien dalen. Of denk je dat je volgende maand weer goedkoper tankt?

Er speelt eigenlijk dus maar één vraag; is de stijging van prijzen tijdelijk of structureel? In onze vorige bijdrage gaven wij aan niet zomaar klakkeloos de beleidmakers te volgen. Steeds meer beleggers lijken te twijfelen en dekken zich in voor een rentestijging in reactie op prijsstijgingen.

Zo laat de grafiek hieronder zien dat steeds meer marktpartijen zich indekken tegen een daling van de koersen van bedrijfsobligaties van solide ondernemingen. Aangezien de koers van obligaties tegengesteld beweegt aan de effectieve rente op obligatieleningen, zegt dit iets over het verwachte risico van stijgende rentes.

Bron: Bloomberg
Bron: Bloomberg

Het percentage ‘short' in de iShares iBoxx $ Investment Grade Corporate Bond ETF, een fonds met een omvang van 41 miljard dollar, bedraagt ​​nu 21,5 procent van het fondsvermogen. Dat is het hoogste percentage ooit geregistreerd, volgens gegevens van IHS Markit.

Waar vloeit het geld dan naartoe?

Beleggers stellen zich dus meer risicomijdend op, maar toch heeft het geld een gaatje gevonden om naartoe te stromen.

In deze bijdrage analyseren we een Europese subsector die dit jaar nog wel achterblijft bij de EURO STOXX-index zelf, maar wel een imposante herstelbeweging heeft ingezet: de sector voor voeding & dranken. Deze sector staat bekend als relatief veilig en is minder gevoelig voor eventuele renteverhogingen.

Het beeld van de brede EURO STOXX-index (zwarte dikke lijn in de onderstaande grafiek) vertoont het zijwaartse beeld van de laatste tijd.

Vooral sectoren die profiteren van de heropening van de economie en oplopende inflatie blijven het goed doen. Denk hierbij aan de grondstofgerelateerde en cyclische sectoren en als koploper de bankensector (rode lijn in de grafiek).

Dat is al een tijdje aan de gang en wij hebben deze sectoren in eerdere bijdragen behandeld. Dit keer lichten we de sector voeding & dranken eruit, de groene lijn in de bovenstaande grafiek. Zo rond eind april zien we duidelijk dat deze sector steeds beter is gaan presteren. Dat is vooral ten koste van technologiesector gegaan (de blauwe lijn).

Sommige voedsel- en drankenproducenten zijn hard getroffen door de coronamaatregelen, omdat restaurants en horecagelegenheden gesloten werden en vakanties uit den boze waren. Maar hoe dan ook moeten mensen nog steeds eten en drinken. Deze bedrijven hebben daarom ook een ingebouwd voordeel bij een economische heropening. Vooral als de restaurants en horecagelegenheden weer opengaan, we met z'n allen weer op vakantie gaan en flink buitenshuis consumeren.

Daarnaast hebben de verschillende horeca outlets nieuwe manieren gevonden om geld te verdienen, met meer online bezorgmogelijkheden. Het is goed denkbaar dat de oude manier van zaken doen herstelt en de innovaties uit de coronatijd blijven.

Een bijkomend voordeel van voedings- en drankenbedrijven is dat ze qua financiering doorgaans minder last hebben van oplopende rentes en vaak dividend uitbetalen. Het belangrijkste is echter dat ze oplopende inkoopprijzen makkelijker kunnen doorberekenen aan consumenten.

Of een biertje nou 2 euro of 2,50 euro kost: zolang iedereen dorst heeft telt dat niet heel zwaar. Het gaat echter wel om een prijsverschil van 25 procent, inclusief de winstmarge die uit een percentage van productiekosten bestaat. Er blijft in deze sector dus gewoon meer aan de strijkstok hangen als inkoopprijzen van grondstoffen stijgen.

In dit licht is de rotatie van beleggers uit de techsector en naar een sector als voeding & drank goed te verklaren, als je verwacht dat de inflatie een serieuze rol blijft spelen.

Bruisende heropening: het aandeel Heineken

Afgelopen week hebben wij in onze eigen beleggingsportefeuilles twee aandelen opgenomen, te weten AB InBev en Heineken. In deze bijdrage richten we ons verder op Heineken.

Het aandeel Heineken beweegt al lange tijd in een mooie opwaarts gerichte trend, maar de terreinwinst is sinds de coronacrash van februari 2020 beperkt gebleven, als je dat vergelijkt met andere aandelen.

Nu het aandeel Heineken hersteld is van het terreinverlies van begin 2020 ziet het ernaar uit dat de stijging weleens kan gaan versnellen om boven het koersniveau van 100 euro te noteren en op jacht te gaan naar nieuwe recordstanden. De laatste impuls van de stijgende trend is namelijk weloverwogen geweest.

De eerdere keren in de afgelopen twaalf maanden dat er een stijging plaatshad, was dat een verrassend snelle waar niet al te veel beleggers aan hebben weten mee te doen.

De derde ellips in bovenstaande grafiek toont dat er een cyclus van hogere toppen en bodems in de stijging zelf te zien is. Dat maakt dat er draagkracht achter deze stijging zit. Immers het is een uptrend in een uptrend. Er is dan ook geen teken van vermoeidheid bij de indicator die de snelheid van de koersstijging meet.

De positieve toon overheerst de afgelopen weken en zolang de koers van Heineken boven 95 euro noteert, is de verwachting dat ook spoedig nieuwe hoogtepunten bereikt zullen worden.

Is Heineken je smaak niet? Geen probleem Ook de Belgisch-Amerikaanse concurrent AB InBev is in trek op de beurs. Het is dus een sectorale ontwikkeling die we momenteel waarnemen. Met dat gegeven: proost, op de heropening!

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.

Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.

Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.